top of page
Poza scriitoruluiBianca Vlad

Educația prin Gaming: Un Viitor Interactiv și Captivant

În ultimii ani interesele copiilor s-au modificat semnificativ și pentru a ține pasul, educația este nevoită să evolueze și ea pentru a capta interesul și atenția elevilor. Metodele neconvenționale trecând de la acel ceva simpatic de la cursul de pedagogie la acel ceva indispensabil la catedră.


Printre aceste metode se numără și gamingul, ce se bucură deja de aprecierea tinerilor, cu peste 82% dintre cei cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani declarând că joacă jocuri video zilnic, acestea fiind o modalitate perfectă de a se relaxa și de a se bucura de timpul liber.


În acest context, gamingul poate fi una dintre cheile necesare pentru a deschide apetitul copiilor pentru cunoaștere, evidențiindu-se drept instrument inovator și eficient. Contribuie prin creșterea implicării active la ore prin prisma interactivității, feedbackul imediat și recompensele integrate în jocuri ce motivează te motivează să depui eforturi constante, prin încurajarea gândirii critice, a creativității și problem solving-ului, dezvoltând astfel abilitățile cognitive.


În prezent, există câteva jocuri folosite zilnic chiar și de către profesorii din mediul rural, exemplu fiind Kahoot!, o platformă de învățare interactivă lansată în 2013 în Norvegia ce folosește gamificarea pentru a face quiz-uri și jocuri educative într-un format de concurs, unde nu doar cunoștințele, ci și viteza de reacție sunt antrenate. Desfășurarea efectivă, se afișează întrebările pe un ecran principal iar elevii își folosesc propriile dispozitive să răspundă contra cronometru, după fiecare întrebare fiind afișată tabela de scor, acumulându-se puncte pentru fiecare răspuns corect. Aplicațiile educaționale ale acestuia fiind evaluarea cunoștințelor elevului într-un mod plăcut, învățarea activă, feedback instant, flexibilitate tematică, putând fi aleasă orice temă pentru quiz și posibilitatea de a lucra în echipă, putându-se organiza sesiuni de joc în grup.




Pentru profesorii de informatică și TIC se remarcă foarte popularul Interland, dezvoltat de Google ca parte a inițiativei Be Internet Awesome. Acesta este un joc de tip platformer, format din mai multe niveluri, fiecare având o anume temă legată de siguranța online și cybersecurity, destinat în principal copiilor din ciclul primar și gimnazial, dar poate fi util și pentru oricine dorește să își îmbunătățească cunoștințele despre securitatea online.


Și deoarece este nevoie să îi încurajăm pe elevi să treacă și de partea cealaltă, de la consumatori de jocuri, la dezvoltatori, Ministerul Educației le propune elevilor de liceu, indiferent de profil, disciplina opțională „Dezvoltarea jocurilor video”. Mai multe detalii pe site-ul Edupedu.



3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page